سراتو وطنی در برابر سراتو اوریجینال!
حضور نامهایی مانند کیا سراتو، هیوندای i20 . . . و مونتاژ آنها توسط خودروسازان کشور، تاحدودی باعث دلگرمی مشتریان شده و از آنجاکه عامل قیمت و بودجه مصرفکننده، یکی از گزینه های اصلی خرید هر خودرو است، پس مصرف کنندگان میتوانند خریدی مقرون بهصرفه داشته باشند.
حضور نامهایی مانند کیا سراتو، هیوندای i20 . . . و مونتاژ آنها توسط خودروسازان کشور، تاحدودی باعث دلگرمی مشتریان شده و از آنجا که عامل قیمت و بودجه مصرفکننده، یکی از گزینه های اصلی خرید هر خودرو است، پس مصرف کنندگان میتوانند خریدی مقرون به صرفه داشته باشند. اما درزمینه کیفیت تولید، سطح تجهیزات، عملکرد فنی و بالاخره قیمت نهایی محصول میتوان به تفاوتهایی نسبتاً قابل تامل و توجه اشاره داشت، بهطوریکه فاصله قیمتی این مدلها با نسل نو آنها چندان زیاد نیست و بنابراین قیمت تمام شده مدل مونتاژ شده ،گران و غیرمنطقی به نظرمیرسد.
کیا سراتو 2010 از حدود 2 سال گذشته توسط گروه خودروسازی سایپا مونتاژ میشود و خیلی از مصرفکنندگان به این اتفاق روی خوش نشانداده و آن را در لیست گزینه های خرید خود قرار دادند. اما با تمام انتظارات، نکات مثبت سراتو تا حدود زیادی رنگ باختند. مصرفکننده وطنی به حذف آپشن های مورد نیاز و قابل توجه هر خودروی تولید داخل دیگر عادت کرده، اما این موضوع در رابطه با سراتو به حد کمال رسید! البته اگر این مورد در زمینه تجهیزات رفاهی اتفاق بیفتد، میتوان آن را قابل هضم دانست؛ اما برای کاهش تعداد اربگها و حذف سامانه کنترل پایداری نمیتوان دلیلی منطقی یافت. ازآنجا که کیفیت مونتاژ و رنگ بدنه، نوع سواری و کیفیت داخل کابین خودروی مذکور نیز با نمونه وارادتی هم سن و سال خود آن تفاوتهای ملموسی دارد، به طور حتم مصرفکننده با خرید سراتو احساس کرده که خود را با اسم و رسم برند و مدل مونتاژ شده گول زده و مدام به سرزنش خویش میپردازد!
اما سؤال اینجاست که در بازار خودروی کشورمان، چرا چنین اتفاقی رخمیدهد!؟
چرا کیا سراتو مونتاژ سایپا که سال نسل آن به 2010 بر میگردد، میبایست تنها حدود 30 تا 40میلیونتومان از مدل فول 2017 خود ارزانتر باشد؛ آن هم نمونهای که از بهترین سطح تجهیزاتی، فناوری قوای محرکه و بالاترین سطح ایمنی تائید شده توسط موسسات اروپایی و آمریکایی سود برده و ظاهر آن نیز برگ برنده دیگری برای کسب سهم بیشتر از بازار است. از طرفی، قیمت پایه آن در بازارهای جهانی از حدود 19 هزار دلار شروع میشود که این مورد هم خریداران و کارشناسان را به تفکر بیشتر وادار میکند که چرا هرچه مدل خودرو قدیمیتر است، مونتاژ آن با قیمت گرانتری در کشور انجام میشود!؟
انجام پروسه مونتاژ خودرو درایران کار آسانی نبوده و خودروسازان برای کسب سودبیشتر تمایل دارند که واردکننده باشند، زیرا در این صورت علاوه بر جذب خریداران بیشتر، فروش راحتتری را در کوتاه مدت تجربه خواهندکرد که اینمورد به نفع هر دو طرف خواهد بود. ازطرفی، سایپا تصمیم گرفت تا با ارائه نمونه آپشنال! تعدادی از آپشنهای حذف شده را دوباره به اتومبیل هدیه کند و با این زیرکی بتواند خریداران بیشتری بهسمت خود جذب نماید!
شاید نمونه چنین کاری البته تنها بهصورت استفاده از نام متفاوت را در خودروی پژو 207 دیده بودیم، در صورتی که نام اصلی آن207+ بود! درهرصورت؛ ارائه مدل آپشنال هم دردی دوا نخواهدکرد و تنها به قیمت تمام شده سراتو افزوده و فاصله قیمتی آن با دیگر رقبا و نسل نو خود را بهحداقل میرساند، این کار نهتنها باعث کمرنگ شدن بازار و حذف تدریجی آن از لیست گزینه های خرید مصرفکنندگان خواهدشد، بلکه درگذر زمان نیز این موضوع به ذهن مصرفکننده خطور میکند که با تهیه بودجهای بیشتر، نمونهای با کیفیتتر و سطح تجهیزاتی بیشتر را در زمان مناسبی خریدارینماید.
زمانی که به کیفیت اشاره میکنیم، هرچند که یک واژه کلی است، اما موارد متعددی چون بدنه، کابین، عملکرد فنی و دوام خودرو را شامل میشود که همواره از اولویتهای خریداران است، موردیکه در نمونه های هم قیمت یا ارزانتر از سراتو سایپا مانند لیفان 820 و یا مدلهای کارکردهای چون مزدا3 جدید و MG شرایط بهتری دارد!
حال سؤال اینجا است که مدیران ارشد گروه سایپا آیا به چنین موارد واضح و سادهای آگاه نیستند؟ و اینکه چرا نسل نو سراتو برای مونتاژ انتخاب نشد؟ در جواب باید گفت که پروسه عقد قرارداد مونتاژ یا واردات درکشورمان با کندترین شکل ممکن پیش رفته و همواره در آن تعلل، بی ثباتی و تصمیمگیریهای غلط و عجولانه به چشم میخورد.
بنابراین، قرارداد سراتو هم شاید حدود 5 سال قبل و تا پیشاز معرفی نمونه 2014 میبایست نهایی میشد، اما این اتفاق نیفتاد و اگر هم بهسرانجام رسید، تجربه تلخ نیسان مورانو در مدلهای 2008 و 2009 را یادآوری میکند. راه دوری نرویم و حدود 10 سال پیش همین داستان برای رنو مگان هم رخداد، تا جائیکه نویسنده «مجله ماشین» نوشت: رنو مگان... سرانجام آمد!